Advertlets Leaderboard

Nuffnang Leaderboard

Friday, April 8, 2011

Cara-cara Membuat Telur Palsu Macam yang terjual di Pulau Tikus!

Ni le chaye-chaye nak wat teyur tiyuan atau teyur palshu!

Wawan Omote shemua, hati-hati ngan teyur palshu nie...lau wawan shemua mamam teyur palshu ni, wawan shemua leh chakit...



Chamne nak kenal teyur betul ngan teyur yang palshue?

Teyur palshu takde lapishan nipish kat dalam kulit. Pashtu, kulitnya lau rendam lam air panas, udara tak kuar...



Ni kata SM Mohamed Idris,  Presiden CAP.

"Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.

Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.


Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.


Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.


Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.


Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.


Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.


Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.


Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia.


Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.


Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam."
Hati-hati bila wawan beyi teyur ye!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget